top of page

Pas godt på dine smykker


Et smykke fra Bombus Smykker er ikke bare en ting. Det er et smykke skabt i samarbejde mellem hånden og hjertet. Smykker bærer på minder og historier, samt mærker af livet, også kaldet patina. Smykker er en perfekt måde at bære sine minder på, gennem hele livet.

I skabelsen af smykkerne indgår der passion til håndværket, kærlighed til materialerne og kundens egne historie, kreativitet, lidt sved og tårer, samt glædessmil.

Derfor er det så vigtigt at passe godt på sine smykker, så de holder hele livet.

Her kommer der gode råd, samt tips og tricks til at passe godt på sine smykker

Generelt anbefales det, at man ikke sover med sine smykker, men jeg ved, at det er der mange, der gør med glæde og ikke drømmer om at tage smykker af til natten.

Det anbefales ligeledes, at man ikke har smykker på, når man dyrker sport, ved rengøring og havearbejde.

Gå ikke i hav eller klorvand med smykkerne, da både klor og saltvand kan have en ætsende virkning på smykkerne. Er der perler i smykket, er de ekstra sårbare overfor saltvand, klorvand og al form for sæbe.

Opbevaring:

Når du ikke bruger dine smykker i en periode, er det en god ide at opbevare dem enkeltvis (øresmykker sætvis) i små plastikposer med lynlås. Så undgår de unødige ridser og oxidering af sølvet. Opbevar poserne i en æske, hvor de ikke bliver trykket og mast, så de mister formen.

Rengøring af smykker:

Når man rengør sine smykker, er det vigtigt at gøre det nænsomt. Jeg har fået smykker ind i værkstedet, der er blevet beskadiget af for voldsom rengøring med diverse kemikalier. Nogle smykker har jeg kunnet redde og få pæne igen, men jeg har også set smykker, der ikke stod til at redde.

Du kan f.eks. bruge en blød bomuldsklud, mildt sæbevand, blød tandbørste eller en imprægneret smykkepudseklud. Det kan også anbefales at købe en lille ultralydsrenser, da den kan fjerne fedt og snavs i de små kringelkroge. Det sker, at supermarkederne har dem til salg for godt 100 kroner. OBS: Perler kan ikke tåle at komme i ultralydrenseren.

Overfladerne på specielt ringe er udsat for slitage og ændrer udseende med tiden. Sølv og guld er relative bløde materialer, så der kommer ridser og små hak med tiden – kan også kaldes patina. De kan i de fleste tilfælde slibes væk og pudses op igen, så det bliver næsten som nyt igen.

Perler og sten:

Specielt for perler: Aftør perlerne nænsomt med en fugtig klud og skyl i rent håndvarmt vand.

Perler et relativt sårbart organisk naturmateriale, der ikke tåler nogen form for sæbe og kemikalier, da det vil udtørre overfladen og perlerne vil miste sin glans. Sten er mindre sårbare, men de kan også blive beskadiget af diverse kemikalier.

Når jeg skriver kemikalier, mener jeg ikke kun det i de grønne flasker med patentlåg, jeg mener også det, der er tilsat i vores cremer, parfumer osv.

Perler lever længere i fugtige omgivelser, fordi det giver dem fugt og dermed er med til at bevare glansen. Fugten fra huden når man bærer en perlehalskæde, er med til at bevare glansen i perlerne. Jeg vil inden længe komme med en blog-indlæg om perler.

Smykker med overbehandling:

Smykker med overfladebehandling, som oxidering, fx mattering og hammerslået overflade kan ændre sig med tiden, da det slides af. Det er også det, der giver smykkerne patina. Smykker der er købt hos mig, kan man få oxideret, matteret og hammerslået igen uden beregning, dog kan det komme til at koste forsendelsen.

74 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page